Handgemaakte Verzorging voor Huid en Haar  Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 75€  Binnen 1-5 dagen verstuurd   Dedicatus Maria
Handgemaakte verzorging voor huid en haar Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 75€ Binnen 1-5 dagen verstuurd  Dedicatus Mariae
VAKANTIE t/m 13 aug. Bestellingen worden pas verzonden vanaf 14 aug.
Rozenproducten /

Rozenolie: de meest veelzijdige huidverzorging

Persoonlijk ben ik dol op de pure geur van de Damasceense Rozenolie. Het is een geur die ik pas later in mijn leven ontdekt heb en die een heilzame werking heeft op mijn huid en mijn humeur!

Rozenolie als Verjaardagscadeau

Van een vriend (nu mijn man!) kreeg ik deze olie als cadeau voor mijn 28e verjaardag. Ik was meteen gewonnen door de verrukkelijke geur en de heilzame werking op mijn huid …. en mijn humeur! Ik gebruikte het niet alleen voor mijn gezicht en huid, het bleek dat rozenolie prima werkte ipv deodorant. Een hemelse geur en nog huidherstellend ook: ik wilde niet meer zonder rozenolie.

 

Geurolie of Etherische Rozenolie?

Daarmee is het allemaal begonnen. Ik was naarstig op zoek naar de pure variant van deze heerlijke olie. Want de olie van het merk dat ik gebruikte werd al vrij snel ranzig. Zonde van die dure olie! Ik heb van alles geprobeerd. Vooral via internet van alles besteld. Maar een lekkere etherische rozenolie ontdekte ik pas na een lange zoektocht. Eerst kreeg ik allerlei mengsels, ik weet niet precies wat erin zat, maar als er al echte rozenolie in zat, was het minimaal! Er bestaat namelijk ook rozen-geurolie. Wist ik veel dat dit heel wat anders is dan etherische (essentiële) olie…! Een chemisch nagemaakte rozenolie dus, en ik ruik meteen het neppe eraan. Het heeft een wat zoetig wc-luchtje, al moet gezegd worden dat het wel duidelijk naar rozen ruikt. Veel mensen kennen rozengeurolie als rozenolie. Denken -net als ik het dacht- dat dit hetzelfde is. En merken soms het verschil niet of nauwelijks. Toch heb je niet zo’n fijnzinnige neus nodig, om het verschil te ruiken. Zet ze maar eens naast elkaar, dan merk je het verschil wel! En geurolie heeft niet al die kostbare huidverbeterende eigenschappen die echte rozenolie heeft. Beter dus niet in je huidproducten verwerken…!

Rozenolie uit Bulgarije

Uiteindelijk kwam ik in de rozenvallei in Bulgarije, waar de temperatuur en omstandigheden zo ideaal zijn, dat er 2x per jaar geoogst kan worden. De rozenblaadjes worden gedestilleerd en er blijft maar heel weinig rozenolie over.  Daarom is ze ook een van de meest kostbare: voor een flesje met 10 ml essentiële rozenolie zijn ongeveer 50 kg rozenblaadjes nodig. Maar de geur is overdadig! Ik was verkocht. In Nederland is de temperatuur echter vaak fris. Onder de 15 graden kristalliseert de olie. Maar deze essentiële olie kan je niet onverdund op je huid smeren. Nee. Dat extract is zo sterk, dat het helemaal niet goed zou zijn voor je huid! En omdat ik de olie zo lang mogelijk wilde bewaren had ik een goede basisolie nodig. Daarom heb ik als basis Jojoba-olie gebruikt, lang houdbaar en bekend om haar uitstekende kwaliteiten: een geweldige ‘carrier-oil’!

 

Waar is Rozenolie goed voor?

Rozenolie is een van de meest gecompliceerde oliën qua structuur en chemie. Deze koningin onder de oliën is zeer huidvriendelijk. Haar brede werking maakt de olie zeer geschikt bij alle huidtypen. Zij is bijzonder geschikt voor de verzorging van je gezicht en nek. Maar ook voor de rest van de huid is het een heerlijke heilzame olie. Rosa Damascena rozenolie verzorgt, hydrateert, en geeft je een mooiere huid.

 

Rozenolie kalmeert je huid

Rozenolie geeft me vaak zo’n  behaaglijk en gezellig gevoel en werkt harmoniserend voor mijn emotioneel welzijn. Het schijnt zelfs te helpen bij depressie, angst en het verminderen van stress en geeft een kalmerend effect.

 

Dit is onderzocht op een doelgroep van 40 gezonde mensen, die werden ingesmeerd met rozenolie. Door maskers werd het onmogelijk gemaakt de geur van de ingesmeerde rozenolie te in te ademen. De resultaten maken het aannemelijk dat rozenolie op emotioneel niveau kalmeert en ontspant.[1]

 

Ook onderzoekers van de Universiteit van Teheran bestudeerden recentelijk of deze gunstige eigenschappen van de roos van nut kunnen zijn om gevoelens van angst en pijn gedurende de bevalling te verminderen. Zij concluderen dat rozenolie een effectieve manier is om angst en pijn gedurende de ontsluitingsfase van de bevalling te verminderen.[2]

 

Rozenolie verlaagt Cortisol

Daarnaast verlaagt rozenolie het cortisolgehalte in het bloed.[3] Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Waar de laatste voor snelle reacties op korte termijn zorgt, bewerkstelligt cortisol de alertheid op langere termijn. Dat is heel handig voor sommige gelegenheden, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Maar als je te vaak en teveel alert bent, ervaar je overmatige stress en leef je een beetje in de ‘overlevingsmodus’. Op den duur kan je last krijgen van o.m. slaapproblemen, hogere bloeddruk, versnelde veroudering en uitputting. Daar wil je niet te lang mee doorleven.

Natuurlijk is het vooral zaak te werken aan de onderliggende redenen voor stress, paniek en angst. Bijv met behulp van een geestelijk leidsman of -vrouw. Dat is vaak een lang, subtiel en diepgaand genezingsproces. Rozenolie alleen zal niet voldoende zijn …!

 

Rozenolie goed voor vettere huid

Rozenolie is goed voor de vette huid en kan ook worden gebruikt als een huid toner, na het wassen en schoonmaken van je gezicht. Het helpt de poriën van de huid te openen, wat de opname van de olie te bevordert, zodat je huid niet al te vettig blijft. Het is ook ideaal ipv dagcreme voor je vettere huid. Bijzonder wanneer ze op basis van jojobaolie wordt gemengd (deze olie heeft kleine moleculen en trekt makkelijk in de huid) is rozenolie ideaal voor de vettere huid. Evt kan je de olie met een zachte doek inmasseren, zodat echt alles wordt opgenomen door je huid.

 

Rozenolie wondermiddel tegen rimpels?

Rozenolie heeft krachtige anti-aging eigenschappen: ze helpt rimpels en andere tekenen van veroudering van je huid te bestrijden. Ze vertraagt het verouderingsproces (anti-oxidant) van de huid en wordt daarom veel verwerkt in anti-rimpel crème. Rozenolie heeft een zeer verzorgende werking en helpt rimpelvorming op je voorhoofd te verminderen. Ze verbetert de huid, waardoor ze er gladder, zachter en jonger uit gaat zien! De werkzame stoffen doen je huid opleven en verhogen de elasticiteit van de huid. Studies suggereren dat rozenolie mogelijk anti-oxidant eigenschappen heeft. [4] Desalnietemin kan je niet zeggen dat het bewezen is; ouder worden we allemaal uiteindelijk!

 

Rozenolie: gezichtsolie tegen rimpels

Rozenolie is bijzonder goed als nachtolie te gebruiken, om het zelfherstellende vermogen van je huid aan te spreken. Tijdens je slaap komt ook de huid tot rust en dit stimuleert het vernieuwingsproces en regeneratie voor het dagelijks herstel van de huid. Daarom wordt rozenolie ook in mesotherapie gebruikt.

 

Rozenolie voedt de droge huid

Rozenolie heeft een uitstekende hydraterende werking op de droge en lichtelijk gebarsten huid. Ze voedt de huid en helpt vocht vasthouden. Door haar zachtheid hebben mensen met een gevoelige en droge huid baat bij producten waar pure rozenolie in verwerkt is. Let er wel op, als je een heel droge huid hebt, zitten je poriën ter bescherming vak ook dicht. Het beste is eerst een douche te nemen, en daarna je huid in te smeren: je huid zal de rozenolie makkelijk opnemen!

 

Rozenolie herstelt de onrustige huid

Rozenolie kalmeert en herstelt een onrustige huid. Niet alleen werkt rozenolie voor het gezicht intens hydraterend, de zachte pure geur brengt rust en harmonisering. Gebruik daarom rozenolie om je huid te kalmeren en geniet van een stralende huid.

Rozenolie verbetert onzuivere huid

Heb je last van eczeem, psoriasis, jeuk of irritatie? Ook bij sommige huidklachten is rozenolie ideaal. Het werkt ondersteunend en kan een huidverbetering voor de probleemhuid helpen bewerkstelligen. Ook kan het roodheid bij acne en onzuiverheden verminderen. Door de antibacteriële eigenschappen kan je zelfs lichte huidinfecties behandelen. Gebruik rozenolie vooral op de plekken die droog en ruw aanvoelen.

 

Rozenolie Helpt niet altijd…

Veel mensen hebben wel iets van eczemerigs of jeukerigs aan de huid. Heel irritant. Je kan er van alles op smeren als je wil, -en dat helpt misschien enigszins- maar het belangrijkste is dat je de oorzaak aanpakt. Dat is niet alleen je voedingspatroon, want ook mensen die supergezond eten en een prachtige darmflora hebben, kunnen huidproblemen ervaren. Het hangt vaak samen met hoe ons leven zelf is ingericht en hoe we met verschillende situaties omgaan. Ben jij het type mens die zich overal druk om maakt, die bang is dat dit of dat niet goed genoeg is? Heb je vaak kritiek op andere mensen, en heb je je oordeel in gedachten al snel klaar? De irritatie en de ergernissen kunnen uitmonden in een geïrriteerde huid. En dat is dan weer lang niet bij alle gevallen zo. Wat ik ermee wil zeggen: er zijn vaak velerlei oorzaken van huidklachten, die niet alleen met een goede zuivere huidverzorging te verhelpen zijn. Dus kijk in je leven: Hoe eet je, hoe leef je, hoe denk je, hoe reageer je? Dat zijn allemaal dingen die mee kunnen spelen met de gezondheid van de huid. Misschien ken je het gezegde: “gezond naar geest is gezond naar lichaam”. Lees je dus ergens dat dit of dat een wondermiddel zou zijn? Ik zou me meteen 2x bedenken!

 

Rozenolie is weliswaar een rijke bron van vitamine C en andere vitamines en helpt de conditie van je huid verbeteren.  Het is de meest heerlijke olie die ik ken: maar het blijft ook een kwestie van smaak (of beter gezegd: geur). Je moet wel van de specifieke rozengeur houden….En er is nog zo veel meer te ontdekken over de bijzondere werking van rozenolie!

 

Kortom: als je eenmaal fan bent, een niet te missen product op je nachtkastje!….

 

Hoe maak ik zelf  rozenolie?

Wist je dat je van rozenblaadjes ook zelf een maceraat maken? Maceraat betekent gewoon aftreksel. Net als bij thee doe je de kruiden in de vloeistof. Alleen gebruiken we bij een maceraat natuurlijk geen water, maar olie. Een maceraat van rozenblaadjes geurt natuurlijk veel en veel minder sterk dan essentiële rozenolie.

Receptje Rozen-maceraat

Wat heb je nodig? Heel simpel:

-een leeg schoon potje (met deksel!)

-gedroogde rozenblaadjes (heel belangrijk dat je geen verse neemt, want daar zit water in waardoor je olie maar heel kort houdbaar zal zijn!)

-een draagolie

Voor de draagolie heb ik voorkeur voor zonnebloemolie of rijstvliesolie. Andere oliën kan je ook gebruiken, maar geuren vaak nogal sterk (olijfolie of sesamolie bijv) of zijn erg kostbaar (jojobaolie of arganolie), of te dik van consistentie (amandelolie, castorolie, advocado-olie)

Je kan ook zelf verse rozenblaadjes plukken en drogen (neem wel de meest overdadig geurende rozenblaadjes!) Let erop dat je de rozenblaadjes goed droogt. Dat kan wel een paar weken duren, als je het op een droog zonnig plekje legt. Ben je een minder geduldig type en wil je sneller resultaten zien? Koop dan online geurende Rosa Damascena rozenblaadjes (die geuren het sterkst).

Maria de ‘Rosa Mystica’:

De roos wordt als symbool voor liefde en puurheid in verband gebracht met de Heilige Maagd. Zij is zo zuiver en puur dat ze er zelfs naar vernoemd is: Maria is de ‘Rosa Mystica’, als de doornloze roos. Als ‘Mystieke Roos’ is zij zonder vlek, geheel maagdelijk, zonder doornen. Ze herinnert ons aan de staat van heerlijkheid van het paradijs. Als de ‘nieuwe Eva’ wil zij geduldig meewerken om ons van al onze doornen te ontdoen. De geur van de roos is zo zuiver en de Moeder Gods is zuiver. Zij wil niet anders dan ons brengen tot lichamelijke en geestelijke zuiverheid.

Ik vind dat zo’n prachtig beeld! Als ik de geur van rozenolie ruik, van de echte zuivere rozenolie, dan doet het me altijd denken aan zuiverheid en pure schoonheid. De sterke warme geur van rozenolie is licht kruidachtig en onverwacht fris.

Onderzoek naar eigenschappen van Rozenolie

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19370942

[2]https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496418300207?via%3Dihub

[3]https://academic.oup.com/chemse/article/37/4/347/277648

[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/

1 reactie

  1. Welk merk heb jij uiteindelijk gevonden? Ik ben ook op zoek naar een zuivere rozen olie en een goede jojobaolie. Zou je iets kunnen adviseren?

Reacties zijn gesloten.

X