Eigenlijk ken ik de olie van de kokosnoot al best lang, maar dan … om ermee te bakken. De olie kan namelijk behoorlijk heet worden, zonder te verbranden. Dat is handig voor je biefstukje (al combineer ik dat meestal met roomboter, ook tegen het spetteren).
Totdat Denise me tipte: “Je kan het ook prima op je huid smeren”. Denise eet vegetarisch en heel bewust. Ze consumeert vooral de groentes uit haar eigen moestuin, met liefde en moeite verzorgd.
Kokosnootolie op je huid
Nou is kokosnootolie doorgaans niet vloeibaar en heeft een beetje rare structuur: het is behoorlijk stevig en meestal zelfs een beetje hard. Maar zodra je een stukje op je hand hebt, begint het te smelten. Als je niet uitkijkt wordt het zó een vette kliederboel. Dus eerst je mouwen opstropen enzo! Nou, ik ben het gaan proberen, en het beviel aardig. Al gebruik ik het liever niet puur. Je kan het inderdaad ook gebruiken om je huid mee in te masseren. Het is namelijk prima voor allerlei huidtypes, en zeker ook de droge huid. Zelf gebruik ik het inmiddels vrijwel altijd in mijn zelfgemaakte balsems en zalven, en ook in mijn shampoobars.
Kokosolie voor je haar: een weldaad (maar niet altijd!)
Kokosolie schijnt een van de beste natuurlijke verzorgingsproducten te zijn voor je haar. Het helpt een gezonde groei, maakt het glanzend en voedt het haar tot in de kern. Daarover schrijf ik hieronder meer interessante weetjes.
Maar…het is niet voor ieder haartype! Zeker niet voor mensen die allergisch zijn voor kokosolie (do not use it!!). Logisch want verschillende soorten haar, reageren verschillend op oliën.
Kokosnootolie voorkomt en herstelt haarbeschadiging
Heb je last van afbrekend haar, dat er bovendien futloos en vaal uitziet? Dan heeft je haar wellicht een tekort aan proteïne! Je haar heeft proteïne (eiwitten) nodig om te ‘bloeien en groeien’. Door bijv overmatig zonlicht, zout water, een te hete föhn, je haar verven en gebruik van sommige haarlakken, maar ook door te vaak kammen, verliest het haar proteïne. Gevolg is uitdroging, snel afbrekend haar, kortom beschadigd haar. Nu blijkt kokosolie nuttig te zijn in het voorkomen en repareren van beschadiging aan je haar. Ook helpt het om het proteïne gehalte te beschermen en een boost voor je haar te geven. [1] De onderzoekers vermoeden dat dit komt door o.m. het hoge laurine zuur gehalte in kokosolie.Laurinezuur in kokosolie(én moedermelk!)
Veel mensen én wetenschappers claimen dat laurinezuur, dat in hoge concentraties in kokosolie zit (bijna 50%!), zowel virussen, bacteriën als schimmels kan doden.[2] Deze ‘ziekteverwekkers’ zouden dus mbv kokosolie bestreden kunnen worden. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur en komt oa voor in moedermelk en….in kokosolie. Het lichaam maakt het ook aan, maar niet in voldoende mate. Moedermelk heeft sowiezo een unieke samenstelling, maar het laurinezuur helpt baby’s dus te beschermen tegen infecties. Maar je begrijpt al dat dit vooral gaat over inname van laurinezuur (en dus gaat over kokosolie eten). Toch zou het ook de huid beschermen tegen schadelijke micro-organismen. Zoals bijv de ‘staphylococcus aureus’, een bacterie die op de huid (en zelfs in het lichaam) toxinen afscheidt, die oorzaak kunnen zijn van infecties.[3] Je kunt last krijgen van heftige acne, ooglid-ontsteking, krentebaard e.d. en o.m. het laurinezuur in kokosolie helpt deze bacterie doden. Daarnaast helpt het ook tegen schimmelinfecties zoals candida albicans, een gist dat van nature op en in het lichaam is. [4] En dus helemaal geen kwaad kan…. zolang er geen overmaat aan is. Of bij sterk verminderde weerstand. De irritaties ontstaan dan meestal in de huidplooien, omdat het daar warmer en vochtiger is. Voorbeelden hiervan zijn luieruitslag bij baby’s, spruw of vaginale infecties.Kokosolie voor je haar!
Maar we dwalen nu wel wat ver af van ons onderwerp: ik wil het vooral hebben over kokosolie en haarverzorging! (‘t is zo’n interessant onderwerp)
Sommige kokos-voorstanders claimen dat kokosolie een ‘allesgenezend en verbeterend’ product is bij ieder haar-probleem. Zelfs zijn er mensen die beweren dat kokosolie niet alleen beschermt tegen het verlies van proteinen, maar dat het zelfs haarverlies zou voorkomen. Dat is denk ik grote onzin en berust bij mijn weten niet op onderzoeksresultaten (ik heb het althans nergens gezien). Misschien een creatieve interpretatie van onderzoeken hierover?
Er zijn wel onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat kokosolie zelfs tot diep in de haarschacht door kan dringen. {5} Waardoor dit het haar van binnenuit beschermt. Het vocht wordt op die wijze niet onttrokken aan je haar. Als jij bijvoorbeeld graag dagelijks je haar wast is dat niet zo goed voor de conditie van je haar. Je krijgt sneller last van droog en futloos haar. Dan is het dus aan te raden van tevoren je haar even met kokosolie in te masseren. Anderzijds zorgt de koksolie voor een beschermlaagje.
Haarmasker met kokosolie
Omdat kokosolie tot diep in de kern van je haar dringt, is het in staat de vochtbalans in je haar te bewaren en beschermen. Het zorgt ervoor dat het vocht niet ontstnapt. En dat helpt weer voorkomen dat je haar makkelijk afbreekt. [6]
Overigens betekent dit dus niet dat kokosolie een alles-genezend product is voor alle haarproblemen. Het is wel geheel natuurlijk en zou veiliger kunnen zijn dan de vele synthetisch alternatieven, en ook goedkoper voor jou en mij. Hoe dan ook, het is een prachtig middel om op je haar te gebruiken, ter bescherming en voor meer glans. Al zou ik het eerst uitproberen om in een mengsel aan te brengen, zoals ik al eerder noemde.
Je kan een haarmasker op 2 manieren aanbrengen, op vochtig haar (je bent net uit de douche) of op droog haar (een uur voordat je gaat douchen). Het laatste is voor luie mensen zoals ik het gemakkelijkst. Doe er dan in elk geval ook wat (rozen-) water bij!
Hier een receptje voor een haarmasker:
Ingrediënten:
evt kan je er ook 2 theelepels yoghurt bij doen en een scheutje lavendelwater of rozenwater. Bij lang haar wat meer nemen natuurlijk!
Aan het werk!
Eerst de kokosolie (au-bain-marie) verwarmen, dan de honing en de arganolie erbij voegen. Tot slot de yoghurt erbij. Even roeren en klaar voor gebruik!
Zo nu begint het echte werk. Houdt een badmuts of handdoek bij de hand, en zorg dat je in de buurt van een wastafel bent, anders wordt het een grote kliederboel. Stroop je mouwen op en neem een likje van het mengsel in je handen. Verspreidt het overal op je haar (evt voorovergebogen boven de wastafel, vooral bij lang haar) en masseer het zachtjes erin. Zo, nu je badmuts op en wachten maar. Na minstens een half uurtje spring je onder de douche en spoel je het uit, bijvoorbeeld met… een shampoobar! Een natuurlijke shampoo zonder SLS is ook prima, maar let erop dat dit er niet in zit, anders spoel je alle voeding van het masker er weer uit. SLS maakt namelijk te grondig schoon, en dat is niet goed voor je haar en/of hoofdhuid (lees hier meer erover)! Een keer wassen is niet genoeg, dus herhaal dit nog 2 of 3 keer. Goed uitspoelen en evt naspoelen met wat appelazijn (1 deel) op water (4 delen).
Kokosolie beschermt tegen UV-straling
Als je jezelf tegen schadelijke UV-straling van de zon wilt beschermen, neem dan niet de eerste de beste zonnebrandcréme. Vaak zit er van-alles in dat helemaal niet goed is voor je huid. Doe simpel: vul een potje met kokosolie en neem dat mee voor onderweg. Je hoort het goed, diezelfde kokosolie die je gebruikt in de keuken, beschermt je huid en haar tegen de zon. De meeste mensen vergeten dat ook je haar beschadigd kan worden, door een teveel aan zonnestralen. Wist je dat de zonnefactor in kokosolie zelfs meer dan 7 is? Dat is voor een natuurlijke olie heel hoog! (vergelijk jojoba-olie, met zonnefactor 4). [7] Al eeuwen wordt kokosolie gebruikt door de bewoners van de eilanden in de Pacific. Dus waarom nog jezelf insmeren met zonnebrandcremes vol chemicalien? Probeer gewoon kokosolie in de plaats!De beste kokosolie
Dat is natuurlijk de koudgeperste, waar alle waardevolle stofjes nog inzitten: de extra virgin. En wil je zeker zijn dat er geen onnodige rotzooi doorzit, neem dan de biologische variant!
In het westen is deze heerlijke extra virgin kokosolie dus een exotisch product, het wordt meestal vooral gegeten door gezonde bewustlevende mensen (zoals ik!). Voor ons Kikkerlanders is kokosnootolie dus echt geen regionaal product. We halen het van ver. En wat van ver komt is dus niet altijd goed voor bleekgezichten.
Toch schijnt het juist voor die verre exotisch bevolkingsgroepen geweldig te werken. Ook als voedsel. Zoals de mensen uit Tokelau (ooit van gehoord?), die leven in de Zuid Pacific op een eiland. 60% van hun calorieën krijgen ze binnen door…de kokosnoot. Ze genieten een prima gezondheid en zijn nauwelijks aan hart-en vaatziekten onderhevig.[8]
Maar eigenlijk in het hele Indische subcontinet wordt kokosolie ook uitgebreid gebruikt voor haarverzorging. In deze landen smeren de meeste mensen hun haar dagelijks in na het baden of douchen. Ik stel me zo voor dat ze vast een prachtig gezonde haarbos hebben. Hun uiterlijk is echter behoorlijk verschillend van dat van ons. Zuidelijke types hebben vaak een dikkere huid en dikker (soms kroes-) haar.
Pure Kokosolie, of beter gemengd?
Je begrijpt misschien al een beetje waar ik naar toe wil: ik ben dol op kokosolie. En vooral op pure, zuiver natuurlijke, liefst biologische kokosolie. Maar…. Ik ben een voorstander van mengen. Als je zelf een dikke huid hebt en een wat exotisch uiterlijk, is het waarschijnlijk geen probleem de kokosolie puur op je huid of in je haar te smeren. En misschien dat een enkele die-hard-kaaskop er ook prima tegen kan. Maar ik ben nou zo’n kaaskop met een dun en gevoelig huidje, en met mooi -maar wel dun en soms nogal broos- haar. Ik hou dus niet van die al te vette smeersels, en kokosolie puur op mijn huid of haar smeren doe ik niet graag. Ook van andere mensen heb ik gehoord dat het zelfs de poriën wat kan afsluiten (net als vaseline of andere parrafiniums).
Ik ben dus een voorstander van gemengde olie. Liefst kokosolie met amandelolie en/of arganolie.
Wil je uitvinden hoe kokosolie voor jou huid & haar werkt? Begin met kleine hoeveelheden. En kijk hoe het uitpakt. En als je pure kokosolie als haarmasker probeert, zorg er ook voor dat je er niet teveel van op je hoofdhuid smeert. Probeer het uit; reageert je huid er goed op, dan kan je een stapje verder gaan.
Kokosvet
Terwijl ik de hele tijd over kokosolie zit te schrijven, bedoel ik eigenlijk kokosVET! Het is duidelijk een vet, want het heeft en vaste vorm. Het zit vol met allerlei gezonde en verzadigde vetzuren. Waarom noemen we het dan kokosOLIE..? Om eerlijk te zijn: ik heb geen idee. Maar een beetje logisch nadenken brengt me bij de warmere temperaturen van landen waar de kokosolie vandaan komt. Het is immers waar, dat het kokosvet rond de 25-30 graden begint te smelten. En ja, dan is het wel duidelijk een vloeibare kokosolie. Maar doorgaans kunnen we in Nederland beter spreken van kokosvet. Aangezien je op allerlei verpakkingen van kokosvet “kokosolie” ziet staan, houd ik me daarom wel bij die bewoording. Dan weet je als ik over kokosolie praat, ik eigenlijk kokosvet bedoel;)!
Toepassingen kokosolie voor je huid en je haar
Zoals je denk ik wel is gebleken, ben ik vooral fan van kokosolie in verzorgingsproducten. Puur op mijn huid of haar vind ik niet ideaal. Waar verwerk ik het allemaal in?
- –Lippenbalsems
- –Kruidenzalf en Calendulazalf
- –Rozenzalf
- –Shampoobars (die gaan ook nog es lekker schuimen door de kokosolie!)
oftewel, ik gebruik het in de meeste van mijn huid- en haarproducten. Ik ben er zelf super in mijn sas mee, en inmiddels al steeds meer andere mensen. Wil jij het ook eens proberen?
Bronnen:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21635848
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10762277
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
[5]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22487449
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17520153
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7270479