Staat jouw badkamer overvol met allerlei cosmeticaproducten, waarvan je meer dan de helft niet gebruikt? Allemaal zooi, die je liefst zou verminderen?
Nou, met dat probleem zat ik dus ook. Ik houd van natuurlijke producten, en had overal weer een ander crémetje of olietje voor. Voor mijn benen, gezicht, handen, nagels, haar; voor alles een apart product. Ook voor onderweg extreem onhandig om een hele cosmeticakast mee te moeten nemen!!
Arganolie: multi-funcioneel
Gaandeweg ben ik steeds eenvoudiger geworden in mijn levenswijze. Nou echt, wat een opluchting… minder gewicht en minder gedoe! En dus eenvoudiger in mijn dagelijkse cosmetische verzorging. Momenteel heb ik maar enkele verzorgingsproducten in huis. Zoals shampoobars, calendulazalf, kruidenbalsem en rozenolie. En natuurlijk arganolie.
Ben jij op zoek naar een product dat je voor van alles gebruiken kan? Multifucntioneel dus? Een van die heel handige multifunctionele producten is de arganolie. Je kunt er allerlei informatie over vinden op het internet, maar ik wil alles vanuit het uitgangspunt van ‘eenvoudig en zuiver leven’ benaderen. Dat is mijn levensstijl, althans ik streef het na, dus …
Marokkaanse arganolie
Generaties lang worden er in de Argan-bossen in Marocco noten geperst om deze waardevolle olie eruit te halen. De ‘inboorlingen’, oftewel de inheemse bevolking, gebruikten de olie voor van alles. Zoals de behandeling van huidinfecties en wonden, vermindering van huiduitslag of eczeem en gevolgen van muggenbeten en om de huid en het haar te voeden. Ook geloven ze dat ze er sterkere nagels van krijgen en gezonder haar. En dat het helpt tegen rimpels en haarverlies. Daarom heeft deze ‘boom der schoonheid’ voor de lokale bevolking een grote waarde. De laatste tijd is ook uit divers onderzoek gebleken dat enkele van deze overtuigingen niet overdreven zijn (lees hieronder daarover meer).Eetbare arganolie
Maar ook werd (en wordt nog steeds) de olie gebruikt in het verwerken van eten. Dan worden de noten eerst gebrand, zodat het beter verteerbaar is. Dit geeft de olie dan ook een notig en gebrand geurtje. De olie zit vol met onverzadigde vetzuren, dat voor de gezondheid van je hart en vaatstelsel een prima ondersteuning kan zijn. Je gebruikt het eigenlijk net zoals olijfolie: in de sla, om je stokbroodjes in te dopen, door je soep e.d. De bijzondere eigenheid van de smaak van arganolie is natuurlijk uniek. Houdt er rekening mee dat het wel nogal kostbaar is!Arganbomen: werelderfgoed
Ooit groeide deze boom in heel Noord-Afrika, maar nu slechts vooral in het Zuid-westen van Marocco. Deze langzaam groeiende bomen worden zo vereerd en gekoesterd, dat het arganbos sinds 1998 door Unesco tot biosfeer reservaat is verheven.
De arganboom zit vol met doornen; niet echt aantrekkelijk om die noten te plukken. Maarre…hoe wordt die olie dan uit de keiharde argan-noot geperst?
Getsieeee….geitenpoep! Wat heeft dat te maken met arganolie???
Geloof het (of niet), maar geiten -ze houden immers van klimmen- zijn vaak in arganbomen te vinden. Ze vinden die vruchten heerlijk en soms zie je wel 10 geiten over de keiharde takken klauteren! Meestal hebben boeren een hekel aan loslopende geiten op hun land; ze vreten je hele groente-oogst op als je niet uitkijkt. Maar de argan-boeren hebben absoluut geen bezwaar. Integendeel. Nadat de geiten de vrucht hebben gegeten, verteerd en uitgepoept, gaan ze in die poep lopen zoeken..!! Want de argan-pitten blijven onverteerd, maar de nootschaal is wel een stuk dunner en makkelijker open te breken. De Berbervrouwen -de inheemse bevolking- persen vervolgens de olie eruit. Of het echt helemaal hygiënisch is weet ik niet, maar een paar bacteriën zou lijkt mij geen groot probleem zijn voor de huid. Dit kan je dus de ‘ouderwetse manier’ van arganolie produceren noemen.
Nadelen arganolie
Tsja, nu komen we vanzelf op nadelen, want arganolie is echt geen wondermiddel.- 1-Van arganolie op ouderwetse manier geproduceerd is onduidelijk of het wel hygiënisch is. Wassen vrouwen hun handen en werken ze in een schone ruimte? als ik die plaatjes zie krijg ik weleens de indruk van niet.
- 2a-Ook is arganolie -juist op deze ouderwetse manier verwerkt- maar kort houdbaar; ongeveer een half jaar. Daarna begin je een steeds sterker ranzig geurtje te ruiken.
- 2b-Arganolie is sowieso eigenlijk best kort houdbaar: ongeveer een half jaar tot hooguit twee jaar (ook als het fabrieksmatig geproduceerd is). Dus ga niet meteen een liter kopen omdat het relatief goedkoper is, want het moet binnen een jaar wel op.
- 3-Ben je allergisch voor noten? Wees dan voorzichtig met het gebruiken van arganolie, want misschien ben je daar dan ook allergisch voor!(test het eerst even op de binnenkant van je pols bijvoorbeeld). Bij kans op anafylaxie niet proberen! Dat kan binnen no time een ernstige allergische reactie tot gevolg hebben.
- 4-Arganolie, als ‘vloeibaar goud’, heeft ook een gouden prijskaartje. Het is niet goedkoop. Van ongeveer 30 kg aan vruchten is de opbrengst namelijk nog niet eens 1 liter, en er zitten heel wat werkuurtjes in! Dus koop het om te beginnen in kleine hoeveelheden. Je hebt er maar weinig van nodig.
- 5-Let op: er kan met arganolie behoorlijk vervalst worden. Het is duur spul dus aantrekkelijk om mee te frauderen. Koop dus niet zomaar de eerste de beste goedkope arganolie, de kans is groot dat er gemixt is met goedkope olien (hieronder meer over waar je op moet letten, voor een kwaliteits arganolie)
- 6- Arganolie degradeert zienderogen als het in doorzichtige plastic fles in zonlicht wordt gezet. Je moet het wel koel en donker bewaren. En koop het liefst arganolie in een donkerkleurig glazen flesje (is ook lief voor het milieu)
- 7- Arganolie kan heel vettig op je huid liggen als je er teveel opsmeert. In het geval dat je bent uitgeschoten: gewoon even wegvegen met een zachte katoenen (thee-)doek. Smeer dus niet teveel op je huid of haar, want anders trekt het echt niet zo goed in als je zou hopen. Een paar druppeltjes om mee te beginnen is al meer dan genoeg.
- 8- Heb je een heel droge huid en trekt het niet goed in je huid? Dat nadeel is makkelijk in een voordeel om te zetten! Zorg ervoor dat je eerst je huid vochtig maakt en lichtjes droogdept, dan pas insmeren. Je zult merken dat het dan prima intrekt.
- 9- Wil je arganolie voor een ontspannende massage gebruiken? Dan is dat niet ideaal. Omdat de olie kleine moleculen heeft trekt het meestal zo goed in de huid, dat het net lijkt of je huid stroef wordt. Bij gebruik voor massage is daarom Amandelolie ideaal: dat blijft lekker op de huid liggen en glijdt gemakkelijker.
Beste Arganolie: hoe herken ik die dan?
Tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar kwaliteits-arganolie. Je moet er best veel geld voor neertellen, dus dan wil je wel iets goeds hebben natuurlijk. * vermijd heerlijk geurende arganolie! Misschien denk je: mmmmm…. Maar de kans is groot dat er van alles doorheen zit, en maar weinig arganolie Kijk dus goed op het etiket. *vermijd een heerlijke sterke notige geur. In dat geval is het niet voor je huid, maar voor in de keuken Let op: een goede arganolie heeft wel een lichte nootgeur. *Ruikt de olie ranzig? Dan is het misschien wel echte arganolie, maar dan is ie ver over de datum. Niet kopen dus. Zorg er trouwens voor dat je -als je eenmaal een goede arganolie hebt gevonden- de dop goed sluit en het op een koele donkere plaats bewaart. *Als je helemaal niks ruikt is het ook niet goed; cosmetische arganolie is geperst van rauwe argan-pitten, en de geur is dan ook een beetje als ‘groenige noten’. * Koud geperste olie heeft een beetje sediment op de bodem en als je het op je huid smeert, voelt het zijde-achtig aanMaar ja, hoe vind ik dan online de beste arganolie?
*Let op de verpakking: liefst donker glas (geen doorzichtig plastic of alluminium) voor de meest lange houdbaarheid. Voor onderweg is een plastic flesje natuurlijk handiger: wel blauw/bruin gekleurd flesje kiezen. *Vermijd lage prijzen. Ja klink raar misschien, maar arganolie is nou eenmaal kostbaar. Dus de kans dat je een goedkoop mengsel hebt is meteen groot. *Als het goed is staat er altijd ‘Argania Spinosa’ op de verpakking, de Latijnse benaming. Er mogen geen andere ingredienten inzitten als je pure arganolie wil (ook niet in het Latijn!) * Er zou ook op het etiket moeten staan dat de olie koudgeperst is. Wil je meer weten over hoe je kwaliteit van arganolie kan herkennen, lees dan dit wetenschappelijk onderzoek erover.Voordelen arganolie
Nadelen en voordelen hebben vaak een verband, dus nu eindelijk wat over de voordelen. Het is je vast wel duidelijk geworden dat arganolie geen wondermiddel is. Geen enkele olie is dat! Problemen met je huid hebben vrijwel altijd te maken met andere problemen. 0p gebied van eet- en drinkgewoontes bijvoorbeeld. Of groeihormonen. Maar ook psychische problemen en stress hebben invloed op je huid. Dus weet dat deze voordelen niet voor iedereen gelden, zelfs niet als het door wetenschappelijk onderzoek aannemelijk en betrouwbaar blijkt.- 1- Arganolie wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de huid (in kleine hoeveelheden dus!). Dat betekent dat het voor een olie heel goed en snel in je huid trekt. Vooral na het douchen gaat dat heel goed.
- 2- Arganolie hydrateert de huid en maakt haar meer elastisch, waardoor de huid zacht en soepel en dus jonger gaat aanvoelen. [1]
- 3- Arganolie werkt ook perfect als DIY- exfoliant. Dat betekent dat de dode huidcellen worden verwijderd op een milde manier. Het is heel simpel om te maken en veel goedkoper dan kant-en -klare producten. Mix 1 eetlepel bruine suiker met wat druppeltjes arganolie in je hand. Wrijf het met ronde bewegingen zachtjes 2 tot 4 minuten over je huid (wees voorzichtig en fijnzinnig met wrijven bij acne). Spoel af met warm water en dep je huid droog met een zachte handdoek. Als je dit regelmatig doet vermindert dit ontstaan van fijne rimpeltjes. Je kan het trouwens ook voor de rest van je huid gebruiken, zo masseer je makkelijk op natuurlijke wijze je dode huidcellen los. Gevolg is dat je huid zachter en egaler aanvoelt en je minder last hebt van mee-eters en puistjes.
- 4- Arganolie is rijk aan anti-oxidanten en vitamine A en E, die je huid moisterizen en voeden je huid en intens verzorgen. Daarom is het ideaal ipv nachtcrème; je hebt een paar druppeltjes nodig. Arganolie is ook veilig om rondom je ogen te smeren (let op: niet indien je het hebt gemengd met essentiële olie). Uit een studie van 2015 blijkt dat een van de voordelen van arganolie betekent dat het een anti-aging effect heeft. [2]
- 5- Arganolie wordt veel gebruikt voor nagel en nagelriem behandelingen. Omdat het niet zo’n vettige olie is dat ideaal. Haal eerst eventuele nagellak van je nagels en maak het goed schoon. smeer een fractie van een druppel op iedere teennagel en vingernagel en wrijf het vooral goed in de nagelriemen. De olie helpt ook voorkomen en verbeteren van pijnlijke nagelriemen en zelfs lichte kloofjes.
- 6- Arganolie repareert beschadigd haar en gespleten punten en beschermt haar tegen beschadiging.
In vroegere tijden werd arganolie zelfs gebruikt om haarverlies en droog haar te voorkomen, maar dit is wetenschappelijk nauwelijks onderzocht.
- 7- Arganolie vermindert rimpels en behandelt zonnevlekjes
- In addition to improving your skin’s texture, argan oil could improve the look of your skin. An itchy, stingy, red sunburn isn’t the only havoc UV rays can wreak on your skin. Sun exposure can lead to hyperpigmentation (aka dark spots or age spots). But argan oil has the potential to help reverse and prevent skin discoloration, according to a 2013 lab study. Researchers believe this ability comes from argan oil’s high concentration of antioxidants — and particularly its vitamin E content — which helps neutralize the free radicals and prevent oxidative damage to pigment cells.[3]
- 8- Foot Treatment If you have dry, cracking skin on your feet or heels, rub 2 drops into your feet, paying special attention to the problem areas. Depending on how dry your skin is, you may need to apply a couple of more drops to fully moisturize the area.Cover with a pair of cozy socks to give the oil a chance to soak in. Leave the socks on for at least 20 minutes, and preferably overnight. Use a warm washcloth to remove the residual oil from the soles of your feet.
- 9-Arganolie kan helpen om littekens en striae van de huid te verminderen. Verwarm 2-3 drupels arganolie in de palm van je hand en smeer het zachtjes op je buik, heupen of andere probleem gebieden op je huid. [4]
- 10-Arganolie is zelfs een remedie tegen acné. Het brengt de talgproductie van de huid meer in evenwicht. Talg is een natuurlijk in de huid aangemaakt vet, om de huid te beschermen. Bij een teveel aan talg gaat de huid overmatig glimmen en ontstaan kleine puistjes. [6] Arganolie is een bewezen verminderaar van productie van talg door o.m. samentrekking van de poriën. [5] Vaak is acne moeilijk te behandelen en chemische cremes zijn -behalve duur- eerder schadelijk voor de huid op de lange termijn. Dus probeer het eens uit, of denk erover na. Je hebt maar een paar druppeltjes arganolie nodig. Vermeng het evt met een druppeltje teatree olie.
- 11– Arganolie is een uitstekende ‘draagolie’, om je favoriete essentiële olie in te mengen. De meeste etherische oliën zijn namelijk veel te geconcentreerd om direct op je huid te smeren en veroorzaken op zijn minst huidirritatie. Houdt voor de zekerheid aan dat je niet meer dan 2% essentiële olie gebruikt!
Tea tree olie in combi met arganolie
Tea tree olie is een prachtige aanvulling op arganolie, gevuld met rijke anti-oxidanten. Naast het feit dat teatree olie inherent anti-bacterieel is, heeft ze ook anti-schimmel en anti-virale eigenschappen. [7] In combinatie kunnen arganolie en treatree olie de acne tegen het lijf gaan en verminderen kleine ontstekingen en littekens.
Nou, er is nog veel meer te schrijven over arganolie. Vooral hoe je het kan gebruiken in en voor je haar. Gebruik jij al arganolie? staat het in jouw badkamerkastje? Heb je het al eens uitgeprobeerd, of lees je er nu voor het eerst over?
Ik ben benieuwd. Laat het weten onder in de comments.
[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137996/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25673976
[3]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10….
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5019162/
[5]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17524128
[6]http://www.altmedrev.com/archive/publications/16/3/275.pdf
[7]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22998411
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.200700220