BVerzorgingsproducten en gezond eten hebben van alles met elkaar te maken. Ik maak mijn dagelijks verzorgingsproducten zelf met enkel fijne en natuurlijke ingrediënten. En weet je wat zo grappig is: het meeste wat ik gebruik voor mijn huid en haar is gewoon eetbaar. Je gebruikt het ook in de keuken.
Zelf vind ik het een heerlijk idee om mijn huid te verzorgen met dezelfde producten waarin ik mijn eitje kan bakken. Wat goed is voor mijn lichaam van binnen, is ook goed voor mijn huid. Denk aan kokosolie, zoete amandelolie of rijstolie. En al mijn kruiden-maceraten maak ik op basis van biologische zonnebloemolie!
Bijenwasdoek, waarvoor?
Aangezien ik ook een bewuste levensstijl aanhang, wil ik gezond leven. Niet alleen voor mezelf is dat goed, ook voor het milieu. Neem de bijenwasdoek, een geweldig product, natuurlijk en herbruikbaar. En …heel belangrijk: je vermindert plastic afval en draagt als vanzelf actief bij aan een beter milieu.De bijenwasdoek is gemaakt van katoen doordrenkt met jojoba olie en bijenwas . Beiden hebben desinfecterende en anti-bacteriële [1] eigenschappen. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de anti-microbe-effecten van bijenwas in een bijenwasdoek of ‘foodwrap’ [2]. Het beschermt je voedsel, maar het is niet luchtdicht. Nee de bijenwasdoek sluit niet af en verstikt je voedsel dus niet. Integendeel: de bijenwasdoek ademt! Daardoor beschimmelt je kaas minder snel dan in de meeste plastic verpakking, zoals plastic folie. Ja, alles waarvoor je tot nu toe plastic folie of iets dergelijks gebruikte -behalve rauw vlees!- daar kan je nu gewoon de bijenwasdoek voor gebruiken. Een natuurproduct dus.
Waar is een bijenwasdoek van gemaakt?
Wij maken de bijenwasdoeken van vrij dunne katoenen stof, bijenwas van een locale bijenhouder en jojoba olie. Het bijzondere is dat de katoen in combinatie met de bijenwas en jojobaolie ademt. Bij plastic verpakkingen hb je al snel dat de kaas gaat zweten en smetten. Bovendien heeft zowel de bijenwas als de jojobaolie anti-bacteriele effecten [2]. Dat betekent dat het product dat in de bijenwasdoek wordt bewaard, veel minder snel onderhevig is aan bederf door schimmel. Denk aan je Hollandse kaas, die in plastic verpakking sneller groen en schimmelig wordt. de bijenwasdoek zorgt dus voor een betere en langere houdbaarheid. Een nadeel is wel dat op de langere termijn je product wat sneller uit kan drogen. Om die reden is je product mogelijk wat minder lang houdbaar in de vriezer.
Men kan ook wat dennenhars aan de ingrediënten om een bijenwasdoek te maken toevoegen, zodat er minder ‘cracks’ in de doek komen en je de doek gewoon kunt opvouwen. Maar zolang je enkel met bijenwas en jojobaolie impregneert is oprollen het beste, voordat je de doek opbergt.
Wat kan ik allemaal bewaren in de bijenwasdoek?
Gebruik je doek om kaas in te wikkelen, groente brood, fruit (bijvoorbeeld een halve citroen), verse kruiden en gebakken voedsel. Eigenlijk alle vegetarische en veganistische gerechten zijn ideaal om in de bijenwasdoek te bewaren. Je kan ook je bijenwasdoek met een kartelschaar in kleinere stukken knippen (in 2-en of 4-ren), zodat je ook stukjes groente en fruit makkelijk apart kunt bewaren.
Je kan zelfs gebakken vlees in je doek bewaren. Let erop dat het niet al te vettig vlees is en dat je de betreffende doek voortaan alleen voor gebakken vlees gebruikt en niet meer voor groente. Geef er bijvoorbeeld een ander (rood?) kleurtje aan.
Gebruik de warmte van je handen om de doek ergens omheen te vouwen. Wanneer het weer afkoelt blijft het meestal dichtzitten. Lukt dat niet, gebruik een elastiekje eromheen. Vooral aan te bevelen voor onderweg, als je je lunchpakketje meeneemt.
Wat kan ik beter niet bewaren in de bijenwasdoek?
De bijenwasdoek wordt niet aangeraden om rauw vlees in te wikkelen. Zoals eerder gezegd kan je wel evt gebakken vlees bewaren, of je vleeswaar voor brood ermee afdekken.
Maar zorg er dus absoluut voor dat je géén rauw vlees in je doek wikkelt! Omdat de bijenwasdoek met lauw water en afwasmiddel wordt schoongemaakt -en niet met heet water: niet doen hoor!- kunnen rauw vlees bacteriën onvoldoende worden verwijderd. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, dus ik raad aan om dat risico gewoon niet te nemen.
Ik zou er ook geen vloeibaar of druppelend voedsel in bewaren, zo goed sealt de bijenwasdoek niet! Je kan vloeibaar voedsel dat in een glazen schaaltje zit er natuurlijk wel prima mee afdekken.
Ook zijn bijenwasdoeken niet gemaakt voor heet voedsel. Je pasgekookte groente dus eerst laten afkoelen. Anders kan het beschermende impregneerlaagje op de bijenwasdoek smelten. En dan heb je er niet meer zoveel aan.
Hoe moet ik de bijenwasdoek verzorgen?
Was je doek met koel of lauw water en een milde afwaszeep. Daarna laten drogen aan de waslijn en oprollen. De bijenwas en jojoba olie hebben anti-bacteriële eigenschappen, die je helpen het eten vers te houden, en telkens de doek te gebruiken en opnieuw te gebruiken en weer te gebruiken. Een veelvuldig herbruikbare doek dus. Maar zodra je met heet water de doek eens goed gaat afwassen, smelten de bijenwas-en-jojobaolie en verliest de doek haar beschermende unieke eigenschappen. Ook sealt de doek daarna niet meer goed en moet je opnieuw gaan impregneren of…een nieuwe doek kopen.
Kan ik bijenwasdoeken ook in de vriezer gebruiken?
Ja hoor! Bijenwasdoeken houden het voedsel in de vriezer zo’n 2-3 weken vers. Aangezien de doeken natuurlijk en ademend zijn, zou ik na 3 weken altijd even controleren of het nog vers is. De doek is ideaal om bijvoorbeeld pizzadeeg in te vriezen, taartjes of gebakken vegetarisch eten. Het kan handig zijn om verschillende kleuren doek voor verschillende soorten voedsel te gebruiken. Bijvoorbeeld deeg in gele doek, groente in groene doek, kaas in blauwe doek. De doeken zijn namelijk niet doorzichtig en een ordening in kleur helpt herkennen wat erin zit.
Hoe lang kan ik de bijenwasdoek bewaren?
Een bijenwasdoek gaat ongeveer een jaar mee, als je er goed voor zorgt en regelmatig gebruikt. Na ongeveer 6-12 maanden is je doek weer aan vervanging toe, afhankelijk van hoe intensief je het gebruikt. Je zult het merken als de bijenwasdoek op zijn eind is van zijn keuken-carriére: hij wordt valer en minder plakkerig en je voelt en ziet dat de was er bijna uit verdwenen is. Ben je een DIY-er, dan kan je de doek eerst goed heet wassen en vervolgens nog eens impregneren met bijenwas en jojoba olie. Hoe je dat kan doen, zie je in het filmpje hieronder (even naar beneden scrollen). En anders knip je hem in stukken en gooi hem weg in de bio-bak. Je kan er trouwens ook een vuurtje op natuurlijke wijze mee aanmaken!Heeft de bijenwasdoek een geur?
Ja. Als je de bijenwasdoek openrolt ruik je meteen de bijenwas. De geur wordt na een paar keer gebruiken en afwassen minder sterk. De meeste mensen vinden de geur van bijenwas heerlijk, maar als je er niet van houdt is de bijenwasdoek misschien niet voor jou.Trekt de geur van bijenwas in mijn voedsel?
Nauwelijks. Eerder andersom. Als je de doek voor kaas gebruikt, gaat de bijenwasdoek steeds meer naar kaas ruiken ;))Bijenwasdoek maken
Wat heb je nodig zelf bijenwasdoeken te maken?
- katoenen lappen stof, niet te dik (op maat geknipt met een kartelschaar; voorkomt rafelen van de stof)
- bijenwaskorrels of geraspte bijenwas (15 gram per doek)
- jojoba olie (10 ml per doek)
- een platte kwast
- een glazen potje of maatbeker
- een kleine pan of steelpan
- bakpapier
- strijkplank en strijkijzer
Gebruiksaanwijzing:
- Verwarm je strijkijzer
- Doe eerst de bijenwas in de glazen pot of maatbeker en verwarm au-bain-marie in het pannetje met heet water op laag vuur tot alles gesmolten is. Daarna jojoba olie toevoegen.
- Leg wat oude doeken gestreken op je strijkplank (het wordt anders vies) en daaroverheen je onderste stuk bakpapier. Zorg dat je alles goed met tape vastmaakt.
- Leg de stof op het bakpapier en strijken tot hij goed warm is.
- Smeer nu met de kwast de bijenwas op de stof.
- Eventueel tussendoor even strijken (vergeet niet ook een stuk bakpapier erbovenop te leggen!), zodat de doek goed heet blijft.
- Als je doek goed gevuld is met bijenwas, kan de stof omgedraaid worden. Strijk met de kwast overal over de achtkant van de stof totdat de bijenwas zich goed heeft verdeeld over de stof.
- Afdekken met bakpaier en weer even strijken.
- Trek het bakpapier van de stof en pak de doek vast aan twee punten. Even wapperen met de doek om te drogen. Daarna leg je de doek plat neer.
Concluderend over de bijenwasdoek
Gebruik je doek om kaas in te wikkelen of brood. Of voor het afdekken van schaaltjes met fruit, groenten of salade. Of om (vegertarsiche!) etenswaren in mee te nemen.
De bijenwasdoeken kan je makkelijk schoonmaken met wat koud of lauw water en een beetje mild afwasmiddel. (geen heet water gebruiken want dan smelt je bijenwas) schoon gemaakt worden. Laten drogen op een droogrekje en opnieuw gebruiken. Je kan de bijenwasdoek maximaal zo’n 12 maanden gebruiken als je er een beetje goed voor zorgt. Je zult een groot verschil merken in hoe lang je eten kunt bewaren in bijenwasdoeken. Probeer het zelf eens! Je kunt ook onze bijenwasdoeken bestellen bij Tuin van Maria [3].
Heb jij zelf al eerder je eten in een bijenwasdoek bewaard? En… hoe beviel dat? Laat het ons weten, want ik ben benieuwd!
[1]https://www.jpsr.pharmainfo.in/Documents/Volumes/vol8Issue06/jpsr08061634.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5571488/_Wax_Liquid_Simmondsia_chinensis